Pelspleje m.v.


Pelspleje m.v.


Bichon havanais har en overdådig, fin og silkeblød pels, som kræver en god og omhyggelig pelspleje. Den har ikke ikke særligt meget underuld, og det betyder, at du ikke kommer til at skulle støvsuge oftere end normalt, da en bichon havanais næsten ikke fælder.


Der er en rigtig god ide at vende jeres hvalp til at blive børstet fra den er helt lille. Det vil belønne sig når tiden kommer, hvor pelsen bliver mere krævende. Den periode indfinder sig fra 6-18 måneder, for omkring dette tidspunkt skifter hunden fra hvalpepels til voksenpels. Pelsen vil i denne periode filtre meget, og især bag ørerne og på indersiden af benene. Derfor er det en god ide, at børste jeres hvalp hver eller hver anden dag, så undgår I at få en filtret hund og tager knuderne i opløbet. Efter 1½ år bliver det nemmere at ordne pelsen, og I vil typisk kunne nøjes med en times tid 1-2 gange om ugen alt efter pelstype. Med pelsplejen få I  kvalitetstid sammen med med jeres hund, som både hunden og I vil nyde.


Vend jeres hvalp til at I må røre den under poterne, ved øjene, ved ørene og tænderne.Træn evt. med godbidder og gå stille frem. Dette arbejde vil hjælp jer senere og også hjælpe hunden, når den skal tjekkes hos dyrlægen.


Den lange pels kan også indsamle en del skidt, nedfaldne blade og visne kviste på gåturene. Dette kan tit afhjælpes med en frakke i de perioder, hvor det er værst.


En Bichon Havanais er af natur en langhåret hund og en klipning af pelsen frarådes. Pelsen er isolerende og er med til at styre temperaturen hos hunden, dvs. når det er koldt varmer pelsen hunden, og når det er varmt sørger pelsen for at afkøle hunden. Hvis  pelsplejen følges er det ikke tidskrævende at holde pelsen fin og velplejet, hvis ikke den følges og pelsen bliver meget filtret fungerer isolationen ikke. Samtidig vil det gøre meget ondt på hunden. Sørg for at få hjælp inden problemet bliver for stort, det må ikke gå ud over hunden.


Jeg kan anbefale, at deltage i et pelsplejekursus ved tilmelde på facebook gruppen: Pelsplejekurser og enetimer for pelshunde i Danmark.


Børstning

Det anbefales at børste og ordne pels på jeres hvalp hver eller hver anden dag. Voksen hund 1-2 gange om ugen.


Hvalpen bør lære at ligge på siden, på bordet eller der, hvor I vil ordne hunden fremover. Træn med godbidder og rolig snak. Det vil blive meget nemmere for jer senere, når hunden er ældre og har lang pels.


Start med at spraye pelsen med en god udredningsspray eller en blanding af balsam og vand (1:20-30 opløsning), så pelsen bliver lidt våd. Du skal aldrig børste i tør pels. Tør pels kan knække, og ved at spraye let over hunden bliver pelsen mere glat og lettere at komme igennem. Endvidere hjælper sprayen med at rense for snavs. På de steder hvor der evt. er knuder, kommer lidt ekstra på. Lad det sidde lidt og begynd så at børste på filten, bruge fingrene eller en opsprætter til knuder til at skille filten godt fra hinaden.


Børst pelsen igennem og fjern evt. filtre. Brug en god børste med svine- og plastic børster. Børst pelsen igennem så de lange hår rettes ud. Start med pelsen indefra ved at løfte al pelsen op og børst lidt pels ad gangen. Hvis du børster oven fra opdager man aldrig knuderne, som sidder inden under. Brug derefter en god kam til at frisere pelsen. Denne vil fjerne løse hår og underuld og kan fortælle om en knude er overset. Bevæg dig frem stykke for stykke, så der ordnes et lag pels ad gangen.


Når hårene begynder at falde ned i øjnene er det vigtigt, at de holdes de fri. Små tandelastikker eller hårspænder kan bruges til at sætte hundens pandehår op i en lille tut. På den måde slipper hun den for at bliver irriteret i øjnene, og man kan se deres smukke øjne. Man skal ikke begynde at klippe håret.


Bad

Det anbefales at bade din Havanese en gang om måneden. Pelsen holdes ren og fin og det er en fornøjelse at have en lækker hund – også for hunden selv.


Brug en god shampoo og balsam til hunde og vær opmærksom på, at visse mærker skal fortyndes inden brug.


Hunden gøres våd med en bruser. Pelsen vaskes igennem med shampoo. Masser shampoo godt ind, dog uden at køre rundt - det kan lave filtre - og arbejd altid i pelsens retning for at undgå filtning. Shampoo skylles godt ud.


Herefter tilsættes en balsam, som ved vask af eget hår. Lad denne sidde i pelsen nogle minutter, og skyl så også pelsen ren herefter. Nogle balsam skal ikke skylles ud. Press så meget vand som muligt ud af pelsen.


Brug et håndklæde til at fjerne så meget vand som muligt. Gnub ikke med håndklædet, men pres det blidt mod hundens pels. Skift til et tørt håndklæde, hvor hunden kan være pakket ind i dette ca. 10-20 minutter. Det fjerner meget af det resterende vand, som man så slipper for at fønne ud.


Føntørring

Det er bedst at have et bord at tørre og rede hunden på. Så kan hunden ikke stikke af. Lad hunden stå på bordret med føntørreren tændt og lad den blæse stille på pelsen, mens I giver nogle godbider. Hunden føntørres med børstning undervejs og start nedefra op af hundens ryg, ben, mave og hoved. Lad føntørreren være på det samme sted på hunden indtil pelsen er tør, og bevæg føntørreren frem stykke for stykke, så der ordnes et lag pels ad gangen. Det er vigtig at hunden er tør - også under poterne - så der ikke er noget fugt tilbage.


Bruge lunken luft - aldrig for varmt. Hvis det bliver for varmt, er det meget ubehageligt for hunde og slet ikke godt for pelsen.


I stedet for en føntørre kan en blower anbefales og gerne på stativ, så har du begge hænder fri.


Negle

Hvalpen skal vænnes til at få klippet kløer regelmæssigt. Hvalpen har fået klippet kløer inden du overtager den, så̊ du skal bare fortsætte. Selvom den går på̊ hårdt underlag, slides kløerne ikke altid tilstrækkeligt. Nogle hunde sliber selv sine klør og har næsten ikke behov for at få dem klippet, imens andre har behov for at få klippet klør ofte. Når I kan høre neglene ’trippe’ på gulvene, så er de blevet for lange. Neglene er lyse, så̊ det er nemt at se, hvor langt ind, der kan klippes. Efter et bad er neglene bløde, og så̊ er det ingen sag af klippe, hverken for hund eller dig. Husk også̊ vildtkloen, der sidder godt gemt i pelsen (hvis den ikke klippes, kan den vokse rundt og ind i huden)


Tænder

Hvis du vil børste tænder på̊ din hund, skal du starte når den er hvalp. Det modvirker tandsten. Hvis hunden allerede har fået tandsten, hjælper tandbørstning ikke. Så skal der en tandrensning til – hos dyrlægen. Nogle danner mere plak end andre og har oftere behov for børstning. Brug en lille tandbørste eller en fingertandbørste. Brug kun tandpasta til hunde.

 

De blivende tænder kommer ved 5 mdr. alderen. Hold øje med, at mælketænderne (specielt hjørnetænderne) falder ud, når de blivende tænder er på vej. Du skal søge vedledning hos dyrlægen ved tilbageholdte mælketænder ved 7 måneders alderen. Tilbageholdte mælketænder er et forholdsvis udbredt fænomen hos små hunderacer, og det gælder også for Bichon Havanais. Det sker ofte, at specielt hjørnetænderne har svært ved at falde ud af sig selv, når de blivende tænder vokser frem – og her må hvalpen så under narkose have fjernet de mælketænder, der ellers vil hindre de blivende tænder i at give hvalpen et korrekt bid som voksen.

I skal søge vedledning hos dyrlægen ved tilbageholdte mælketænder ved 7 måneders alderen. Hvis en mælketand ikke falder ud af sig selv, kan det forårsage forkert tandstilling.


Øre

Nogle fjerner de små̊ hår i ørerne, andre anbefaler ikke at gøre det. Jeg gør det efter min hund er badet og tørret. Ørenhårene må̊ ikke klippes, men tag fat i en lille tot af deøverste hår i øret med to fingre, drej lidt rundt og træk, det gør ikke ondt oghunden mærker intet ubehag, hvis det gøres på̊ den korrekte måde - tværtimod. I stedet for at bruge fingrene, kan du bruge en ørehårstang - en Pean. EZ-Groom Grip Ear Powder kan også bruges. Pulver letter fjernelse af hår i øret. Har hunden meget hår i ørene, så kontakt dyrlægen og få noget at dryppe med efter fjernelse af hårene.

Hvis hunden klør sig meget ved ørerne, kan det være tegn på ørekatar, og du skal en tur til dyrlægen. Det kan også̊ være fordi hårene bag ørerne er filtret, så̊ tjek lide det før du opsøger dyrlægen.


Øjne

Dagligt renses tårespor ud af pelsen og øjnene renses for søvn.


De små hår i de inderste øjenkroge fjernes regelmæssigt. De er nemme at fjerne med fingrene og sidder ikke særlig fast. Hårene i ørene fjernes let med fingrene ved at dreje dem forsigtigt op lidt af gangen. Det gør ikke ondt på hunden - det kilder måske lidt. Det er meget individuelt, hvor meget hår den enkelte hund har, så nogle kræver overhovedet ikke at der fjernes hår. Søvnen fjernes dagligt og undlad at prøve at vaske øjenstriber væk, det blive kun værre.


Poter

Under poterne og lidt rundt om poterne klippes der dels for at poterne lettere holdes fri for snavs og filt og dels for at hundens trædepuder ikke overlappes af pels og dermed mindsker fodfæstet på glatte overflader. Normalt klippe under og rundt poterne hver 2-3 uge eller efter at hunden er badet og tørret.


Jeg vil anbefale at tørre hundens poter, når den har været ude i regn- og eller snevejre. Det giver rigtig meget fugt, så hunden kan få  svamp og irritation i huden. Hunden vil slikke poterne, så pelsen bliver rød og misfarvet. Alternativt giv din hund pote imprænering eller pote voks på inden gåturen.