Den først tid med hvalpen


Den første tid med hvalpen


For at du og din hvalp kan få den bedste start sammen, er det vigtigt, at du gør et grundigt forarbejde, inden du henter hvalpen hjem - ligesom det er en god ide at forberede dig på alene-hjemmetræning, renlighedstræning og tegning af lovpligtig forsikring.


Inden du bringer din nye hvalp hjem for første gang, er det en god ide at tænke nogle grundregler igennem for både hvalpen og resten af familien - ligesom der er lidt forberedelse, der skal gøres.


Før hvalpen ankommer

... er det en god ide som familie at blive enige om, hvad hvalpen må og ikke må. Hvad er grundreglerne i jeres familie? Må hvalpen ligge i sofaen? I sengen? Må den være ved spisebordet, når I spiser til aften?

I skal også have talt igennem, hvem i familien har ansvaret for hvad i forhold til hvalpen.

Sørg for, at haven er hegnet sikkert ind, så den lille ny ikke stikker af.

Fjern farlige ting fra hvalpens rækkevidde - og rækkevidden kan være meget større end du tror, og hvalpes opfindsomhed endnu større.

Sørg for, at det allermest basale udstyr er på plads; kurv eller papkasse med tæppe til at sove i, vand- og madskål og hundetegn med telefonnummer.

 

Når I henter hvalpen får I denne hvalpepakke bestående af:

  • 850 g Royal Canin puppy mini foder - til den første tid
  • Foderspand
  • Hvalpe halsbånd og snor
  • Legetøj, der dufter af mor og søskende
  • Tæppe, der dufter af mor og søskende

.

Transporten hjem

Overvej en transportkasse, så hvalpen kan ligge trygt og sikker på vejen hjem. Hvis hjemtransporten foregår i bil, er det en god idé at være en ekstra person til stede, som kan sidde på bagsædet ved siden af transportkassen og have en hånd inde hos hvalpen, så den føler sig tryg.

Husk halsbånd og snor, både for en sikkerheds skyld og hvis transporten er så lang, at hvalpen skal ud at tisse undervejs.


Den første tid

En hvalp er et lille flokdyr, som er blevet fjernet fra sin gamle flok og nu skal finde tryghed i sine nye rammer. Derfor er det allervigtigste, at hvalpen får tillid til, at du og resten af dens familie er det bedste, der er overgået den.

DKK anbefaler, at du holder ferie de første 14 dage, efter du har fået den nye hvalp, så alene hjemme-træningen og renlighedstræningen kan foregå stille og roligt.


Det er også en god idé med det samme at sørge for at få meldt hvalpen til et hvalpemotivationshold i en af DKK´s kredse.


Hundens ankomst til sit nye hjem

Hvis du har hund i forvejen, bør du lade din nye hund mødes med den ældre uden for hjemmet. Hvis du har en have, kan du lade dem lege sammen dér (uden snor), når de er blevet trygge ved hinanden. Hvalpen skal have lov at falde til i sit nye hjem uden straks at blive ladt alene i mere end nogle få minutter ad gangen.


I de første dage skal hunden have ro, og du bør kun gå korte ture med den. Hunden har i starten brug for tryghed og tæt kontakt med sin familie. Du må derfor ikke

lukke hunden ude fra soveværelset, men bør lade den sove i sin kurv lige ved siden

af dig. Man kan altid senere lære hunden, at den skal sove et andet sted.


Læg hundens aktiviteter i faste rammer

Hunde er vanedyr, og i starten bør hunden luftes, fodres og beskæftiges på nogenlunde de samme tidspunkter hver dag. Når først hunden er faldet til i familien, kan du gradvist lære den, at tingene ikke altid sker på faste tidspunkter.


Væn hunden til at være alene

Det er vigtigt at lære sin hund at være alene hjemme, se mere om dette i underafsnittet (link?)


Lær hunden at være renlig

Når du køber en hvalp, kan du ikke forvente, at den er renlig. Hvalpen vil dog hurtigt lære at være renlig, hvis du følger nogle simple retningslinjer. Tag hunden ud,

  • hver gang den har sovet, spist, drukket eller leget. Desuden skal hvalpen altid luftes,
  • hvis den går søgende rundt og snuser, eller den går hen til døren. Ros og beløn hunden,
  • når den besørger udenfor. Hvalpe besørger oftere end voksne hunde. Du skal derfor være opmærksom på hvalpen, så den kan komme ud, hver gang den har behov for det – også når familien har gæster.


Hunden skal registreres

Alle hunde skal være registreret i Dansk Hunderegister og være forsynet med et ID-nummer, enten med chip eller øretatovering. Mærkning og registrering skal ske inden hunden er otte uger gammel (gælder for danskfødte hunde).


DKK registrerer hvalpene i Dansk Hunderegister, så snart vi modtager information om ID-mærkning af kuldet, hvad enten mærkningen sker hos opdrætters egen dyrlæge eller af DKK´s ID-mærkere.


Inden du/I forlader mig med din nye hvalp, vil du/I få hvalpens stambog samt købsaftale udfærdiget af Danske Kennel Klub, som er underskrevet af du/I som købere og jeg som sælger. Sammen udfærdiger vi ejerskifteblanketten til Dansk Kennel Klub online. Du/I, som køber, vil modtage en mail, hvor du/I, som nye ejer(e) via link skal godkende oplysningerne, og når Dansk Kennel Klub har godkendt ejerskifte, vil du/I herefter modtage ejerbevis(pdf-fil) på e-mail.

 

Som ny ejer skal du sikre dig, at du er anført som ejer på beviset, og at oplysningerne er korrekte. Modtager du ikke attesten som forventet, eller er oplysningerne forkerte, skal du kontakte Dansk Kennel Klub.


Hunden skal forsikres

Ifølge loven har du desuden pligt til at tegne en ansvarsforsikring for hunden. Du bør også sygeforsikre hunden, selvom dette ikke er lovpligtigt. Bliver hunden alvorligt syg, eller kommer den ud for en ulykke, kan dyrlægeregningen blive meget stor.